Wespennesten

Wie is wie?

De bij


We kennen in belgie 365 soorten bijen. Vaak worden deze verward met de wesp. 

we hebben de honingbij, 344 solitaire bijen en 20 soorten hommels.

De honingbij is vrij sterk behaard, soms gele basis op achterlijf, brede schenen en banden op achterlijf


Bij een bijennest hangen de raten verticaal, meestal in kleine ruimte van een spouw.


De bij is niet agressief en steekt enkel als ze bedreigd worden.


De hommel


Grote dikke ronde bijen, dik behaard met verschillende kleurenpatroon


Hun nest zijn een tiental gesloten wascellen met wanorde

Zitten meestal in de spouw, vogelnestkast, grond of onder een steenhoop.


Solitaire bijen zitten hebben we in alle mogelijke vormen en kleuren. Hun nest vinden we vaak in muren, grond, hout, ...


Wespen


400 verschillende soorten in belgie. meest voorkomende die in contact komt mensen zijn de gewone wesp, duitse wesp, franse veldwesp en de europese hoornaar.


De gewone of duitse wesp hun nest is een bol van papier geschelpt, raten niet zichtbaar, horizontale raten vrijhangend, in de grond.

Ze kunnen agressief zijn om hun nest te verdedigen. Steken enkel als ze bedreigd zijn.


Waarom wespen niet verdelgen?

Natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen insecten en muggen. Bestuiver, opruimen doodhout. 


De wesp is het meeste actief in de periode juli, augustus en september. Wespen komen vooral op zoetigheden af. Om last van wespen te voorkomen kun je wespenvallen met lokstof in plaatsen. Mocht je toch een actief nest in de tuin hebben aarzel dan niet om ons te contacteren. Maar doe dit zeker niet zelf.


Europese hoornaar


Zeer groot, geel/zwart en rood, rode poten, vleugels overlangs gevouwen, eet vooral wespen, vliegen en bijen. Geen interesse in zoet of mensen. Europese is de inheemse en word dus ook niet bestreden. Deze is de rechtstreekse concurrent van de aziatische hoornaar.


Het nest zoals het wespennest, vaak roodbruine tinten, vaak opvallend geschelpt, ingang onderaan, vaak in holle boom of nestkast.


Aziatische hoornaar


Groter dan de wesp, kleiner dan de europese hoornaar, donker + geel achterste, poten zwart en geel, vleugels overlangs gevouwen. De aziatische hoornaar heeft een embryonaal nest en een secundair nest. Het secundaire nest is meestal terug te vinden hoog in de bomen.

Eigenlijk is het de bedoeling dat we niets verdelgen, ze hebben allemaal hun nut. We gaan enkel verdelgen als relocatie niet mogelijk is en het effectief hinderlijk is voor de mensen.


Heb je vermoeden van een nest dat mogelijk gevaar met zicht meebrengt of hinderlijk zou zijn. Neem dan gerust contact met ons op. Maak om te beginnen een foto van het nest mits behoud van een veilige afstand. Geef ons de locatie van waar het nest zich bevind en of er al dan niet activiteit is rond het nest.